Türkiye’deki girişimlerin büyük bir bölümünü oluşturan mikro KOBİ’ler için, finansal kuruluşların kredilendirme kararları oldukça yavaş ilerleyebiliyor, alınan tahsis kararlarının doğruluğunun ölçümlenmesinde sıkıntılar yaşanabiliyor. Ama artık mikro KOBİ limit atama çözümleriyle, kurumların kredilendirme kararlarını objektif ve ölçülebilir bir yapıda vermelerine, limitleri doğru ve hızlı bir şekilde atamalarına yardımcı olmak mümkün.

 

İstanbul, Türkiye, 15 Mart 2017 - TUİK istatistiklerine göre, KOBİ’ler Türkiye’deki toplam girişimlerin%99,8’ini oluşturuyor. Orta ve büyük ölçekli KOBİ’lerin bilanço ve gelir tabloları, mikro KOBİ’lere oranla daha düzenli tutulurken, Mikro KOBİ’ler tarafından sunulan finansal bilgilerin doğruluğuna olan güven nispeten daha düşük. Buna ek olarak, kayıt dışı ekonominin de mevcudiyeti, Mikro KOBİ gelirlerinin saptanmasını ve kredi limitlerinin atanmasını daha da zorlaştırıyor. Mikro KOBİ’lerin Türkiye’deki girişimlerin büyük bir bölümünü oluşturduğu da göz önünde bulundurulduğunda, bu duruma uygun çözümler üretme ihtiyacı oluştu.

Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, finansal kuruluşların birçoğunun, KOBİ müşterileriyle ilişkilerini güçlendirmeyi ve bu alana daha da yoğunlaşmayı planladıklarını, bu süreçte bankaların karşısına çıkan en temel zorluğun müşteri kredi limitlerinin doğru ve hızlı bir şekilde atanması olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; ‘Mikro KOBİ müşterilerinin finansal bilgileri ve gerçek gelirleri hakkında güvenilir bilgi edinmek oldukça zor olabiliyor. Bu tip müşterilerin tüm anlamlı banka-içi bilgileri, büro bilgileri, beyana dayalı bilgileri gibi değişkenleri model içinde dikkate alıp hesaplamak, yıllık geliri daha doğru tahmin etmemizi sağlıyor. Bazı bankalar, Mikro KOBİ kredi başvuru ve limit atama süreçlerini otomatik olarak yönetirken, bazı bankaların hala manuel değerlendirme süreçlerine bağımlı olduğunu gözlemliyoruz. Experian olarak, Mikro KOBİ çözümümüzle, limit atamalarının otomatik olarak yapılmasını sağlıyor, kurumlar açısından önemli operasyonel maliyet ve hız avantajı yaratıyoruz’.

Mehmet Bozacıoğlu, mikro KOBİ’ler için limit ataması yapılırken, geçmiş kredi bilgisinin ve müşterinin mevcut mali durumunun kontrol edildiğini belirterek; ‘Kredi limitleri ve riskleri, bankada mevcut kredileri ve kullanımdaki diğer ürünleri, işletme ortaklarının bireysel kredi büro kayıtları ve skorları, sektörel bilgiler ve işletmenin diğer kayıtlı bilgileri kullanılarak, ortalama aylık gelirin tahminine yardımcı olan bir model geliştiriliyor. Bu yöntem ile geliştirilen istatistiki modellerde, müşteri, pek çok farklı açıdan değerlendirildiğinden, işletmenin olası geliri hakkında güçlü bir tahmin üretiliyor. Mikro ölçekli “serbest meslek – tacir” banka müşterilerinin mali durumları, işletmelerinin performansı kadar, işletme sahibinin bireysel mali durumuna da bağlı. Bireysel mali verilerle ticari mali verilerin birleştirilmesi ile, gelir ve limit hesaplamalarının daha doğru yapılmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz.’ dedi.

Experian Hakkında
Dünyanın lider bilgi hizmetleri şirketi Experian, yeni bir ev ya da araba almak, çocukları üniversiteye göndermek ya da yeni müşterilerle işleri büyütmek gibi hayatın en büyük anlarında, tüketicilerin ve müşterilerinin kendi verilerini güvenle yönetmelerini sağlar. Bireylerin kendi mali durumlarını kontrol altına almalarını ve finansal hizmetlere erişimlerini sağlayan Experian, iş dünyasının daha etkin kararlar almasına ve büyümesine, kredi veren kuruluşların sorumlu kredilendirme yapmasına, kuruluşların kimlik hırsızlığını ve dolandırıcılık suçunu engellemesine destek olur.

37 ülkede 17.000 çalışanı bulunan Experian, müşterilerinin her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeleri için her gün yeni teknolojilere, konusunda uzman kişilere ve inovasyona yatırım yapıyor. İngiltere Borsası’na kote olan Experian plc, (EXPN) ve FTSE 100 endeksinde yer alıyor. Experian hakkında daha fazla bilgi için www.experianplc.com ‘u ziyaret edebilir ya da Experian ile ilgili son gelişmeler ve haberler konusunda uluslararası haber merkezimizi takip edebilirsiniz.

Experian Türkiye
2000 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Experian, bankacılık, finans, telekomünikasyon, sigorta, kamu ve perakende sektörlerindeki müşterilerine hizmet sunar. Daha fazla bilgi için http://www.experian.com.tr

 

Top