Ny lov giver rekordhøjt antal nyetablerede selskaber

6.468 nye selskaber er blevet etableret i årets første kvartal

Det er en stigning på 42,7 procent sammenlignet med første kvartal i 2013. Det viser en ny analyse fra Experian. Men bag tallene er der også et element, som kan udfordre de rigtige iværksættere.

En ny lov om iværksætterselskaber blev indført pr. 1. januar 2014. Målet var at gøre det nemmere at etablere virksomhed i Danmark og på den måde skabe et ynglested for innovation. Og nu viser en analyse fra data- og analysevirksomheden Experian, at loven umiddelbart har haft den ønskede effekt. Årets første kvartal har budt på 6.468 nye selskaber. Det er 2.073 selskaber flere, end der blev oprettet i første kvartal af 2013. Det svarer til en stigning på 47,2 procent.

Iværksætteri kan også være en udfordring
”Især to faktorer kan have bidraget til den pæne vækst i antallet af nye selskaber. Den første er, at folk i et presset arbejdsmarked må tænke alternativt. Den anden er selvsagt den nye iværksætterlov, som blandt andet gør det muligt at stifte et selskab med en kapital på kun 1 kr.,” forklarer Frank Papsø, Nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian.

Ifølge Experians analyse er 1.117 af de nyetablerede virksomheder iværksætterselskaber. Men på trods af stigningen i antallet af selskaber kan det være farligt at konkludere, at nemme vilkår for at etablere virksomhed også er det samme som et godt grundlag for innovation og økonomisk vækst. Bag det, der umiddelbart fortæller en historie om optimisme i erhvervslivet, er 499 personer ikke førstegangsiværksættere. Det er personer, som har mere end to virksomheder og etablerer den type af virksomheder for at undgå at blive set. En enkelt person har eksempelvis etableret 88 virksomheder i første kvartal af 2014.

Usikkert kreditgrundlag
Med iværksætterselskaberne er den personlige hæftelse fjernet, og det samme er offentliggørelsespligt af regnskaber. Det kan bidrage til at skabe et langt mere usikkert grundlag for långivere og investorer ifølge Frank Papsø:

”Lav transparens udgør en risiko for både kreditgivere og investorer. Derfor er de mere forbeholdne med de store finansieringer. Det betyder, at vi i Danmark overvejende får etableret mindre og omsætningsintensive virksomheder med lav overskudsgrad. Den slags virksomheder bliver sjældent særlig store, og mange lukker igen på grund af manglende vækst.”

Hele landet følger med
Antallet af nyetablerede virksomheder i første kvartal 2014 er det højeste for et første kvartal siden 2008. Nyetableringerne er jævnt fordelt over hele landet. Københavns Kommune står dog bag de fleste nyetablerede selskaber i forhold til allerede eksisterende selskaber. I 1. kvartal blev der etableret 30,21 nye selskaber pr. 1000 allerede eksisterende selskaber. Det er derimod Gentofte Kommune, der etablerer flest selskaber pr. 1000 indbygger over 18 år. I 1. kvartal blev der etableret godt 3,5 selskab pr. 1000 indbygger i kommunen.

Mere information:
Frank Papsø, Nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian
Telefon: +45 5141 2089
E-mail: frank.papso@experian.com

Top