Konkurspilen peger igen opad

Efter en løfterig start på året oplever dansk økonomi atter, at det er de negative nøgletal, der dominerer - og baggrundstæppet fra den internationale økonomi er farvet i gråtoner. Ifølge konkursanalysen fra data- og analysevirksomheden Experian steg antallet af konkurser i juni med ca. 4 pct. i forhold til samme måned 2011.

Konkurspilen peger igen opad

Efter en løfterig start på året oplever dansk økonomi atter, at det er de negative nøgletal, der dominerer - og baggrundstæppet fra den internationale økonomi er farvet i gråtoner. Ifølge konkursanalysen fra data- og analysevirksomheden Experian steg antallet af konkurser i juni med ca. 4 pct. i forhold til samme måned 2011.

Danske selskaber går en forholdsvis kølig sommer i møde, viser juni måneds konkursanalyse fra Experian. 

”Vi ser en stigning i antallet af konkurser på 4% i juni. Ingen signifikant udvikling, men dog en indikation af, at virksomhederne endnu ikke kan slække på de forholdsregler, der er sat i værk for at modstå tab. Likviditeten er under pres, og virksomhederne lever fortsat med store risici,” siger kommunikationsdirektør Kim Bach, Experian.

Ifølge Dansk Erhverv viser den sæsonkorrigerede udvikling fra maj til juni 2012 en stigning på hele 7 procent.

”Og så taler vi om anden måned i træk med stigende konkursomfang. Især de små og mellemstore virksomheder sidder i en dobbelt skruestik. Dels rammes de af den generelt svage efterspørgsel på hjemmemarkedet, og dels oplever de særdeles vanskelig adgang til kredit og likviditet,” siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv..

Regnskaberne status quo

Ifølge Experian er billedet dog ikke udelukkende gråt-i-gråt.

”Den gode nyhed er, at ser vi sideløbende på selskabernes 2011-regnskaber, der netop er indleveret, så ligner de regnskaberne fra 2010. Andelen af virksomheder med angrebet egenkapital og underskud er status quo, cirka 22 procent, hvilket viser, at virksomhederne kæmper videre på trods af svære vilkår. Den dårlige nyhed er, at forholdene næppe bedres foreløbig,” siger Kim Bach.

Konkurser er grundvilkår

Under ét landede konkursantallet på 2.670 for første halvår 2012, hvilket er en smule lavere end i 1. halvår 2011 og 2009, betydeligt lavere end i rekordåret 2010, men samtidig også næsten dobbelt så højt som i 2008, før krisen for alvor satte ind.

”Betragter man de nøgne tal, rullede konkursbølgen knapt så kraftigt i 1. halvår 2012 som i de tre foregående år. Men eftersom strømpilen for konkurserne nu igen er begyndt at pege opad, er det desværre for tidligt at afblæse tsunamivarslet. Tværtimod er konkursrisiko blevet et grundvilkår i erhvervslivet, her hvor den økonomiske krise udfolder sig på sit fjerde år uden egentlige tegn på bedring i horisonten,” siger Bo Sandberg.

Dansk Erhverv peger på, at konkursmønstret altid bevæger sig med en vis forsinkelse, så først nu optræder en række af de virksomheder, der fik problemer i det sløje 2. halvår 2011, hvor Danmark var i recession, i statistikken.

Fortsat mange konkurser i Syd- og Nordjylland 

Som eneste landsdele har der i det forløbne år været flere konkurser i Sydjylland (+2,7 pct.) og Nordjylland (2,0 pct.) end året før.

”I store dele af Jylland er detailhandlen presset af grænsehandel, og industrien mærker, at det tyske marked er gået lidt ned i fart. Samtidig peger både flyttemønstre og erhvervsaktivitet ind mod de større byer, hvilket kan være årsagen til, at Østjylland omvendt oplever fald i konkursomfanget,” siger Bo Sandberg.

Kontaktinformation:

Experian - Nordisk kommunikations- og marketingdirektør Kim Bach:  (mobil 53611308),. 
Dansk Erhverv - Cheføkonom Bo Sandberg: (mobil 28503819)

For henvendelser vedr. koordinering og materiale:

Extern PR: FrontPage, tlf.: 22 82 15 78

Top