Antallet af konkurser fortsætter nedad. En positiv udvikling indenfor handel og engros trodser de krisetegn, der ellers uløseligt følger et svagt forbrug og lav efterspørgsel

Færre konkurser for 9. måned i træk

Antallet af konkurser fortsætter nedad. En positiv udvikling indenfor handel og engros trodser de krisetegn, der ellers uløseligt følger et svagt forbrug og lav efterspørgsel

Danske virksomheder gør, hvad der er nødvendigt for at geare sig til den lave indenlandske efterspørgsel, og det afspejler sig i et fortsat faldende antal konkurser. Sådan tegner billedet for august måneds konkursstatistik fra analysevirksomheden Experian. 374 virksomheder gik konkurs i august 2011 mod 421 konkurser i august 2010. Det er et fald på 11,2 procent og dermed en nedgang i antallet af konkurser for niende måned i træk.

"Igen ser vi et pænt fald i antallet af konkurser, og det tyder på, at virksomhederne holder forretningsdriften i stramme tøjler. I lyset af de positive væksttal fra Danmarks Statistik for 2. kvartal, der viser at vi ikke er i recession, kan vi håbe på, at det indenlandske forbrug kommer i gang, og virksomhederne snart får luft under vingerne. Udfordringen ligger nu i at vores nære markeder, Sverige og Tyskland, som hidtil har hjulpet os, varsler væsentligt lavere vækstrater, kommenterer kommunikationsdirektør i Experian, Kim Bach. "Der er meget psykologi i det lige nu. Det gælder for virksomhederne om at få styr på risici, at fokusere på de gode kunder gennem en solid kreditpolitik og at frigøre kapacitet til innovation, der er nødvendig for at skabe vækst.”

Færre butikker konkurs
Interessant nok er det brancherne Handel, Fremstilling og Undervisning, som har haft de relativt største fald i antallet af konkurser i august. 57 virksomheder under kategorien Handel gik konkurs i august 2011 mod 81 i august sidste år. Netop for handel, der er en afspejling af danskernes købevillighed, er udviklingen særlig positiv: Handel har ellers været blandt de brancher, der har tegnet sig for de nominelt fleste konkurser i løbet af de seneste 12 måneder.

”Når forbrugerne er påholdende, og antallet af konkurser alligevel falder inden for handel, er vores erfaring, at det skyldes, at de virksomheder, der bliver i markedet, har gearet sig til den efterspørgsel, der nu engang er, siger Kim Bach. Som i de foregående måneder er det brancherne Bygge & Anlæg, Forsyningsvirksomheder og Fremstillingsvirksomheder, der viser de største relative fald i antallet af konkurser, når man sammenligner med de samme 12 måneder et år tidligere.

Pilen peger opad for nyetableringer

I betragtning af den lave efterspørgsel og uro på finansmarkedet generelt, er det ikke overraskende, at lidt færre valgte at starte nyt selskab i august 2011 i forhold til sidste år. 1.304 tog imod udfordringen i 2011 mod 1.330 i 2010. Det er Lolland-Falster og Midt- og Vestjylland som i august 2011 har haft relativ størst vækst i antal nyetablerede selskaber, sammenlignet med august 2010. Således fik Lolland-Falster 19 nye virksomheder i august. Højdespringere, når det gælder antallet af nyetablerede selskaber, er vanen tro Hovedstaden og Østjylland med hhv. 514 og 213 nye selskaber i august 2011. Størst tilbagegang står Bornholm for med 6 nye selskaber i august 2011 mod 11 i august sidste år.

Når der ses på de seneste 12 måneder, har der samlet set været en stigning i antallet af nyetableringer på 4,6%.

Download konkursstatistikken her >>

Top