Erhvervsliv holder stand – konkurstal falder for 10. måned i træk

Danske virksomheder ser ud til at holde pusten under det historisk lave indenlandske forbrug, viser nye tal fra analysevirksomheden Experian. For tiende måned i træk falder antallet af konkurser

Erhvervsliv holder stand – konkurstal falder for 10. måned i træk

Danske virksomheder ser ud til at holde pusten under det historisk lave indenlandske forbrug, viser nye tal fra analysevirksomheden Experian. For tiende måned i træk falder antallet af konkurser

443 virksomheder gik konkurs i den forløbne måned. Det svarer til et fald på 24 procent i forhold til september 2010, hvor 583 virksomheder måtte dreje nøglen om som følge af konkurs. ”Udviklingen går langsomt i den rigtige retning, men antallet af konkurser ligger stadig på et historisk højt niveau, og set i sammenhæng med, at forbruget ikke rigtig vil tage fat, og iværksætterlysten er faldet i forhold til sidste år, er der ingen tegn på, at økonomien er i gang med kickstarte sig selv”, siger kommunikationsdirektør i Experian Kim Bach.

Forbruget underdrejet
I august viste Experians RKI-register, at danskerne har svært ved at presse forbruget yderligere i vejret. Pengene er brugt, og danskerne skylder som aldrig før. Den samlede misligholdte gæld løber op i 12,5 milliarder kroner fordelt på knapt hver 20. dansker, der med registreringen ikke længere kan købe på afbetaling eller optage lån.

”Fokus er på opsparing, nedbringelse af gæld og et fornuftigt privatforbrug. Danske virksomheder har brug for en differentieret strategi for at sætte gang i væksten – fokus er på identificere de kunder, der har et økonomisk overskud og sikre sig mod tab på kunder med en høj risiko-profil. Det gælder i højere grad end tidligere om at undgå tab”, siger Kim Bach. ”De faldende konkurstal er et udtryk for, at danske virksomheder generelt har fået en bedre risikostyring og lavere omkostninger – til gengæld er der stadig et potentiale i at effektivisere processer og i blive bedre til at målrette aktiviteter mod de attraktive kunder”.

Østjylland halverer antallet

Regionalt viser konkurstallene, at Sydjylland er eneste region, der i september oplevede en stigning i antallet af konkurser, fra 37 sidste år til 45 i år. Østjylland markerede sig omvendt med et fald fra 115 konkurser i september sidste år til 58 i år. Meget tæt på en halvering. Også region Sjælland kom ud med positive tal i september. Selvom tallet stadig er højt i forhold til før den finansielle krise satte ind i 2008, tegner det en positiv udvikling, når ”kun” 45 virksomheder går konkurs i september 2011 mod 66 i september 2012.

Med de nye tal er gennemsnittet for de seneste 12 måneder nede på 488 konkurser – et niveau, der ligger tæt på niveauet fra september 2009, hvor 12 måneders gennemsnittet hed 474. Endnu er der et stykke vej til gennemsnittet for september 2008, hvor bare 253 virksomheder gik konkurs månedligt.

1.516 nye selskaber

Den lave efterspørgsel og manglen på vækst gavnede i september ikke interessen for at etablere nye selskaber. Ni procent færre valgte at starte nyt firma i forhold til samme måned sidste år. Dog holdt Fyn, Hovedstaden og Bornholm fanen højt med henholdsvis 116, 686 og 9 nye selskaber. Lolland-Falster tegnede sig for den relativt største nedgang. En udvikling, som tilsyneladende endnu ikke er bremset ved udsigten til den kommende Fehmern-forbindelse. En simpel fremskrivning, baseret på årets første ni måneder til at omfatte hele 2011, viser et fald på 0,3 procent. I alt så 1.516 dagens lys i september 2011. Opgørelsen bygger på tal fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Download konkursstatistikken her >>

Top