Opbremsning i konkursbølge

Det nye år er startet med et lille fald i antallet af konkurser i forhold til de sidste måneder af 2008, og særligt hovedstadsområdet er begyndt bedre i 2009.

Opbremsning i konkursbølge

tirsdag den 03. feb. 2009

Det nye år er startet med et lille fald i antallet af konkurser i forhold til de sidste måneder af 2008, og særligt hovedstadsområdet er begyndt bedre i 2009. Med 423 konkurser i årets førte måned er det dog stadig 75 pct. flere end i januar sidste år. Det viser en ny opgørelse fra kredit- og analysevirksomheden Experian.

Mens sidste kvartal af 2008 bød på gentagne rekorder i antallet af konkurser, er 2009 begyndt bedre for dansk erhvervsliv. I december 2008 gik 596 virksomheder konkurs, mens det i januar i år ”kun” er 423 virksomheder, der har drejet nøglen om. Niveauet for konkurser er dog fortsat relativt højt, idet de 423 konkurser er 75,5 pct. flere end de 241 konkurser i januar 2008.

”Niveauet af konkurser er stadig højt og dette lille fald i denne måned er stadig for spinkelt et grundlag til at konkludere, at der er tale om en ny tendens eller en decideret ændring. Det er en indikation, og de næste par måneders konkursstatistikker må vise, om der er en egentlig tendens,” siger kommunikationschef Camilla Rose fra Experian. 

Sammenligner man med det sidste kvartal i 2008, er det region hovedstaden, der oplever den største opbremsning. I december og november gik henholdsvis 326 og 271 virksomheder konkurs mod "kun" 167 i januar 2009.

Sammenligner man med januar for et år siden, har opbremsningen været tydeligst at mærke på Lolland-Falster, der har oplevet et fald i konkurserne. Resten af landet oplever stadig stigninger i konkurstallene, men Nordjylland, Østjylland og på Sjælland har oplevet de mindste stigninger i antallet af konkurser, hvis man sammenligner med januar 2008.

Et kig ud over brancherne afslører, at branchen ”information og kommunikation”, er blandt de brancher, der klarer skærene bedst gennem krisen. Branchen er den eneste, der har oplevet et fald i konkurser sammenlignet med januar 2008. I januar 2009 gik 12 virksomheder inden for denne branche konkurs, mens tallet var 14 for et år siden. Størstedelen af de 12 virksomheder arbejdede med IT, blandt andet programmering og konsulentbistand.

Experians nye undersøgelse viser desuden, at danskernes iværksætterlyst lider under den igangværende – og meget omtalte – finanskrise. Antallet af nyetablerede selskaber i januar 2009 er 1.707, hvilket er det laveste antal siden august 2006. Fortsætter tendensen fra januar, vil der være 18,7 pct. færre etableringer i 2009 end i 2008.

Tilmeld dig Experians kvartalsvise nyhedsbrev, eNews, som giver dig nyeste analyser, statistikker og artikler.

Om Experian
Experian hjælper virksomheder og organi­sationer med at øge deres indtjening. Det gør Experian ved at stille viden og værk­tøjer til rådighed, der øger salget, målretter markedsføringen og reducerer risikoen for tab. Experian i Danmark består bl.a. af Ex­perian RKI, som er Danmarks største reg­ister over dårlige betalere, Experian KOB, som er Danmarks største erhvervsdatabase samt Experian Decision Analytics (tidligere Experian Scorex), som leverer en unik kombi­nation af dataintelligente teknologier og kon­sulentbaserede, skræddersyede løsninger til virksomheder inden for Risk Management.

Top