Kredi Kayıt Bürosu ve uluslararası lider bilgi hizmetleri şirketi Experian, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı veri kalitesi ve veri yönetişimi projesine imza attı. Gerçekleştirilecek proje ile KKB, veriler geldikçe istatistiki yöntemlerle otomatik kontrolü yapacak, ardından bankalara düzeltme için çağrıda bulunacak. KKB’nin ürettiği tüm ürünler veriye dayandığı için de KKB’nin ürettiği ve üreteceği her ürünün doğruluğu, tutarlılığı ve güvenilirliğine ek fayda sağlanacak.
KKB Stratejik Planlama ve Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Koray Kaya, konuyla ilgili açıklama yaparak şunları söyledi; “KKB’nin tüm ürün ve hizmetlerinin kalitesi, barındırdığı verinin doğru ve tutarlı olmasına bağlıdır. Biz bu konuya sadece “veri kalitesi” olarak değil, daha geniş bir kavram olan “veri yönetişimi” gözüyle bakıyoruz. KKB verisini bankalar ve finans kuruluşları sağlıyor. Veri kaynaklarının çok sayıda ve KKB’nin dışında olması, herhangi bir kalite sorunun tespiti halinde üyeyle iletişimi de sürecin önemli bir parçası haline getiriyor. Experian ile birlikte yürüttüğümüz veri yönetişimi projesi doğrultusunda hedefimiz, veri kalitesi tespitlerinde yüksek otomasyonu sağlamak ve konunun takibi için üye iletişimini sistematik bir hale getirecek bir platform oluşturmaktır.”
Experian Türkiye, Balkanlar ve Orta Doğu Bölge Başkanı Cenker Özhelvacı, bankaların Kredi Kayıt Bürosu’na sağladıkları müşteri verilerinin kalitesinden emin olması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti; ‘Bu verilerin yanlış, eksik ya da eskimiş olması, bu veri ile geliştirilen tahmin modellerinin performansını etkiliyor. Ekonomiyi, bankaları ve dolayısıyla bankacılık hizmeti kullanan, özellikle kredi kullanan tüm bireyleri etkileyen bu durum karşısında harekete geçen KKB’ye, Experian’ın İngiltere, Amerika gibi kredi hizmetleri alanında gelişmiş ülkelerde edinmiş olduğu veri yönetişimi ve veri kalitesi tecrübesiyle destek sunacağız. Experian’ın verdiği danışmanlığın ardından kurallar ve kontrol mekanizması belirlenecek, bu kontrol mekanizması ile bankalarla tekrar iletişim sağlanarak hataların düzeltilmesi teşvik edilecek.’ Veri kalitesi konusunun sadece KKB’nin değil tüm finansal kuruluşların gündeminde yer aldığını belirten Özhelvacı, BDDK’nın son yayınladığı İyi Uygulama Rehberleri ve İçsel Derecelendirmede İleri Ölçüm Yaklaşımlarına Başvuru Rehber Taslağı çerçevesinde, çok yakın gelecekte Basel’e uyum sürecinde veri kalitesi ve veri yönetişiminin son derece önemli hale geleceğini düşündüğünü belirtti. Cenker Özhelvacı, Basel sürecinde veri kalitesini göz ardı eden bankaları, Avrupa’da olduğu gibi itibar riskleri, yüksek sermaye ihtiyacı ve hisse değerlerinin düşmesi gibi sonuçlar bekleyeceğini ve bu bankaların BDDK’dan geçer not alamayacaklarını sözlerine ekledi.
Kredi Kayıt Bürosu
Türkiye’nin ilk ve tek kredi bürosu olan KKB, sektörün önde gelen 9 bankasının ortaklığı ile 11 Nisan 1995 tarihinde kurulmuştur. KKB’nin; bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem Risk Merkezi hem de kendi üyelerini içeren 180’in üzerinde üyesi bulunmaktadır. KKB’nin temel fonksiyonu; üyelerinden topladığı müşteri bilgilerini birleştirip kredi risk yönetim süreçlerinde kullanılmak üzere yine üyeleri ile paylaşması şeklindedir.
2013 yılı Ocak ayında hizmete sunduğu Çek Raporu, Risk Raporu ve Elektronik Rapor Sistemi ile KKB, yalnız finansal kuruluşlara değil aynı zamanda bireylere ve reel sektöre yönelik hizmetler de sunmaya başlamıştır. Kişi ve kurumların finansal itibarlarını yönetebilmeleri için önemli araçlar sunan KKB, 2014 yılında bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanmış yeni finansal hizmetler platformu Findeks’i hayata geçirmiştir. Findeks, sahip olduğu dünyanın en gelişmiş kimlik doğrulama yapılarından biriyle benzersiz bir hizmet sunmaktadır. (www.kkb.com.tr)
Experian
Dünyanın lider bilgi hizmetleri şirketi Experian, uluslararası alandaki müşterilerine veri ve analitik araçlar sunar. Experian Şirketler Grubu, şirketlere kredi risk yönetimi, sahteciliğin önlenmesi, pazarlama tekliflerinin hedeflenmesi ve kararların otomatize edilmesi konularında yardımcı olur. Experian aynı zamanda bireylerin kredi notlarını ve raporlarını kontrol edebilmeleri, kendilerini kimlik hırsızlığına karşı korumaları konusunda da hizmet sunar. Experian, 2014 yılında Forbes Dergisi tarafından ‘Dünyanın En İnovatif Şirketlerinden Biri’ olarak açıklandı.
39 ülkede yaklaşık 16.000 çalışanı bulunan Experian’ın genel merkezi İrlanda Dublin’de, operasyonel merkezleri İngiltere Nottingham, Amerika California ve Brezilya Sao Paulo’dadır.
Experian plc, İngiltere Borsası’na kotedir (EXPN) ve FTSE 100 endeksinde yer almaktadır. 31 Mart 2014 yıl sonu itibariyle toplam yıllık geliri 4.8 milyar USD’dir. Experian hakkında daha fazla bilgi için http://www.experianplc.com web sitesini ziyaret edebilir ya da belgeselimizi izleyebilirsiniz.
ExperianTürkiye
2000 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Experian, İstanbul, Sofya, Atina ve Dubai ofisleri üzerinden Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi’ndeki 28 ülkede bankacılık, finans, telekomünikasyon, perakende ve turizm sektörlerindeki müşterilerine hizmet sunar. Daha fazla bilgi için http://www.experian.com.tr
İletişim
Gözde Selimoğlu – gozde@cuniquepr.com
0533 518 1386