Det høje niveau for konkurser i dansk erhvervsliv fortsætter. Med 413 konkurser i juli - fem flere end i juli sidste år - steg antallet for tredje måned i træk. Set samlet over en 12 måneders periode er antallet dog faldet med 9,4 procent.
For tredje måned i træk ligger antallet af konkurser højere end i 2011, viser juli måneds opgørelse fra data- og analysevirksomheden Experian. I juli er stigningen ganske vist så lille, at den omfatter bare fem selskaber mere end i samme måned sidste år, og situationen er reelt status quo.
”Vi er inde i et alvorligt sejtræk, hvor det er svært at spå om retningen. Hvor vi forsigtigt var begyndt at tro på, at der var ved at være ’ryddet op’, så de mest robuste selskaber stod tilbage, viser det sig nu, at konkurserne fortsat rammer i stort tal og over en bred kam, siger kommunikationsdirektør Kim Bach, Experian.
”Selv konsoliderede selskabers modstandskraft er under pres. Billedligt talt får en kreditchef svært ved at forudsige, hvor næste konkurs slår ned, og det vil føre til stor grundighed og måske også en anelse nervøsitet, når det gælder om at låne penge ud,” fortsætter han.
Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er cheføkonom Bo Sandberg ikke mere optimistisk:
”Dansk økonomi hænger fast i en lavvækstfælde. Jobskabelsen i den private sektor er ikke for alvor kommet i gang ovenpå krisen, og samtidig er adgangen til likviditet gået fra slemt til værre. Begge dele er medvirkende forklaringer på det fortsat høje konkursomfang”, vurderer han.
”Der har i år været flere markante konkurser, som har tiltrukket sig mediernes opmærksomhed. I maj var det Cimber, og i juli var det så håndboldklubben AG København. Men ellers er det især underskoven af små og mellemstore virksomheder, der oftest rammes af konkurs. De sidder i en dobbelt skruestik. Dels rammes de af den generelt svage efterspørgsel på hjemmemarkedet, dels oplever de særdeles vanskelig adgang til kredit og likviditet,” fortæller Bo Sandberg.
Opgjort på brancher, er det ifølge Dansk Erhverv markant, at en række af vidensøkonomiens brancher har lagt krisen bag sig. Således er konkursomfanget i informations- og kommunikationsbranchen faldet med godt 15 procent i løbet af det seneste år. Også transportbranchen har klaret sig overraskende godt med et fald i antal konkurser ligeledes på 15 procent, men her er forklaringen nok nærmere, at der allerede er skåret ind til benet i branchen. De brancher, hvor konkurspilen fortsat peger opad, er industri og detailhandel.
”Flere af de store brancher hænger dog fortsat med næbbet. Mange detailhandelsvirksomheder er presset af det lave privatforbrug, af grænsehandel og af kreditklemmen. Industrivirksomhederne mærker - sideløbende med industriens faldende strukturelle betydning for samfundsøkonomien - nedgangen i verdensøkonomien på flere nærmarkeder som Storbritannien og Sydeuropa, men også lidt lavere økonomisk tempo i Tyskland,” siger Bo Sandberg.
De fleste landsdele har i det forløbne år oplevet færre konkurser end året før. Blandt undtagelserne er dog Nordjylland, som i juli havde en markant stigning i antal konkurser, og som i det seneste år har kunnet registrere 367 konkurser mod 344 året før, svarende til en stigning på 6,7 procent.
Experian - Nordisk kommunikations- og marketingdirektør Kim Bach: mobil 53611308
Dansk Erhverv - Cheføkonom Bo Sandberg: mobil 28503819