Dünyada 400’den fazla müşterisiyle dolandırıcılıkla mücadelede en çok tercih edilen çözümlerden olan Hunter ürünüyle Experian, müşterilerine 2018'de yaklaşık 5.3 milyar dolar kazandırdı.

Fortune, Mayıs'19

Experian Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Serter Baltacı, 'Türkiye’de gördüğümüz risklerden en önemlisi şirketlerin sahip olunan büyük veriyi iç görüye dönüştürebilecek yetkinliklere henüz sahip olmamaları. Bir diğer konu da birçok işletme ve birçok sektörde birbiriyle yarışan hedefler olmasına rağmen, tüm şirketlerde görülen ortak nokta sorunların çözümü için analitik uygulamalara yapılan yatırımın eksikliği. Bu hem önemli bir yatırım hem de şirketin temel görev ve misyonlarından biri haline getirilmesi gereken bir iş. Bu açıdan, sürekli devam eden ve desteklenen bir yatırım olarak her sektörde iş modellerine yansıtılması çok da şaşırtıcı değil. Veriyle çalışıp veriden beslenen bir kurum olarak biz de tam burada devreye giriyoruz. Experian’ın görevi, şirketlerin ve stratejik ortaklarının sorunları çözmesine yardımcı olmak. Bunun gerçekleşmesi için gereken yatırımlara, kaynaklara, uzmanlığa ve en yenilikçi çözümlerimizden Trusso ve Ascend gibi yakın zamanda FinTech Breakthrough tarafından ‘En İyi Uçtan Uca Analitik Platformu’ seçilen pazar lideri inovatif çözümlere sahibiz' diyor. Baltacı'nın gündemindeki yenilikler...

Experian’ın son 10 yıldır Türkiye’de hayata geçirdiği önemli çalışmalar neler oldu?

Dünyanın lider bilgi hizmetleri şirketi Experian olarak, veriyi temel alan pek çok alanda hizmet sunuyoruz. Başta yapay zeka ve makine öğrenmesi tekniklerini kullandığımız çözümlerimiz olmak üzere dijital dolandırıcılıkla mücadeleden kredi ve risk dengeleri süreçlerinde uygulanabilecek daha iyi tahsis stratejilerine, tahsilat alanında iyileştirmeler için erken uyarı sistemlerinden siber güvenlik alanına kadar birçok konuda müşterilerimize destek oluyoruz. Experian son 10 yıldır Türkiye’de istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Özellikle sunduğumuz Analitik Çözümler ve Stratejik Danışmanlık sayesinde Türkiye’de tüm banka ve telekom operatörleriyle çalışma şansını yakaladık. Müşterilerimizin anlık kredi riski kararları almaları, regülasyonlara uyum sağlamaları ve dolandırıcılığı önlemeleri konusunda değer yaratan iş çözümleri sunuyoruz. Çözüm ve hizmetlerimiz sayesinde kurumlar, gelecekteki kârlılıkları için müşteri kaybını azaltmak ve gelir akışını sürdürmek amacıyla sorunlu kredileri en aza indirebiliyor ve müşterileri hızla ödeme güçlüğünden kurtarabiliyor. Örnek vermek gerekirse Türkiye’nin önde gelen bankalarından biriyle bankanın tahsilat süreçlerini güçlendirmek üzere yaptığımız PowerCurve Collections projemizde, gecikmeli kredilerden kurtulma ve sorunlu kredi tahsilatlarını iyileştirme oranlarında önemli yüzdeler elde ettik. Yine Türkiye’nin en büyük bankalarından biriyle makine öğrenmesini Türkiye’de ilk defa gelir tahmin modellerinde kullandığımız projemizi yakın zamanda hayata geçirdik.

Veri analitiği konusunda özellikle Türkiye’de gördüğünüz büyük riskler neler? Şirketiniz bu risklere hangi çözümlerle yaklaşıyor?

Türkiye sahip olunan veri miktarı ve çeşitliliği düşünüldüğünde oldukça iyi bir durumda. Sahip olduğumuz bu geniş veri okyanusundan anlam çıkarabilmemiz gerekiyor ve bu da makine öğrenmesi ve yapay zeka uygulamalarını kullanarak, veriyi akıllı ve eyleme geçirilebilir iç görülere dönüştürmeye bağlı. Şirketlere asıl rekabet avantajı sağlayan faktör verileri iç görüye dönüştürme yeteneği ve yapay zeka tekniklerinin gücü. Türkiye’de gördüğümüz risklerden en önemlisi şirketlerin sahip olunan bu büyük veriyi iç görüye dönüştürebilecek yetkinliklere henüz sahip olmamaları. Bir diğer konu da birçok işletme ve birçok sektörde birbiriyle yarışan hedefler olmasına rağmen, tüm şirketlerde görülen ortak nokta sorunların çözümü için analitik uygulamalara yapılan yatırımın eksikliği.

Dijital ticaret hacminin büyümesini göz önüne alarak özellikle “dijital dolandırıcılık” riskleri konusunda neler yapılmalı?

Bu yıl her yıl olduğu gibi Ocak ayında bu konuyla ilgili olarak Experian Uluslararası Dolandırıcılık Raporu'nu yayınladık. Rapora göre dijital ticaret hacmi giderek büyüyor ve buna paralel olarak dijital dolandırıcılık riskleri de artış gösteriyor. Her saniye 12 kişinin ki bu da günde 1 milyondan fazla insan demek, internette kimlik hırsızlığı kurbanı olduğu bir dönemde müşterilere daha uygun bir dijital deneyim sunarken, dolandırıcılık risklerini önlemek de büyük bir öncelik haline geldi. Bunu başarmak için dijital dünyada işletmeler ve tüketiciler arasında güvene dayalı ilişkiler inşa edilmesi son derece önemli. Dijital ticaretin ve dijital bankacılık işlemlerinin 2022’de yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Yakın zamanda Amerika ve İngiltere’den sonra tüm dünyada ilk defa Ulusal Dijital Dolandırıcılıkla Mücadele Platformu’nu Türkiye’nin önde gelen 4 bankasıyla birlikte hayata geçirdik ve önümüzdeki sene de bu havuzun genişletilmesi yönünde çalışmalara devam edeceğiz. Yine yakın zamanda yaptığımız bir satın alma ile kimlik hırsızlığına karşı proaktif bir şekilde önleyici tedbirler sağlayan CSID ürününü tüm dünyada büyük pazarlarla eş zamanlı olarak Türkiye’de de hayata geçirdik. Her yıl dolandırıcılıktan mağdur olmuş 200,000’den fazla kişiyi destekliyoruz. Son 12 ayda 9 milyardan fazla işlem ve aktivite doğruladık. Tüm dünyada 400’den fazla müşterisiyle dolandırıcılıkla mücadelede en çok tercih edilen çözümlerden olan Hunter ürünümüzle, müşterilerimize geçtiğimiz yıl yaklaşık 5.3 Milyar USD kazandırdık. Dijital dünyada yapılan işlem sayısının her geçen gün arttığı ve dolandırıcılığa maruz kalma riskinin yükseldiği ülkemizde, makine öğrenmesi tabanlı en yeni ve inovatif çözümlerimizi sunmaya devam edeceğiz.

Gelecek dönemde geliştirilecek yeni teknolojilere karşı Experian Türkiye’nin proje ve yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?

Experian her zaman büyümeyi hedefleyen bir şirket ve zorlu ekonomik şartlara rağmen son 10 yıldır Türkiye’de sürdürdüğümüz istikrarlı büyümemize bu sene de devam ettik. Yakın zamanda aldığımız stratejik bir kararla önümüzdeki sene Orta Doğu faaliyetleri de Türkiye’den yürütülüyor olacak. Müşterilerimizin anlık kredi riski kararları almaları, regülasyonlara uyum sağlamaları ve dolandırıcılığı önlemeleri konusunda değer yaratan iş çözümleri sunmaya devam edeceğiz. 2019 yılında Experian olarak tüm dünyada yatırım yaptığımız makine öğrenmesi en önemli konulardan biri olacak. Makine öğrenmesini tahsilat süreçlerinin yanı sıra tahsis ve müşteri yönetimi süreçlerinde de kullanmaya başladık ve bu doğrultuda ilerlemeye devam edeceğiz. Bu kapsamda Experian’ın 4 ana merkezinde bulunan DataLab’larda geliştirilen çözümleri de Türkiye’ye kazandırıyoruz. Dolandırıcılıkla mücadele bir diğer öncelik alanımız olacak. Türkiye’de iş ortaklarımızla oluşturduğumuz veri havuzumuzun derinleştirilmesi ve bir sonraki adımda yeni teknolojilerin bu veri havuzuna kazandırılması üzerine odaklanacağımız işlerden biri olacak. Ascend ve Trusso çözümlerimiz için de benzer yatırımları önümüzdeki sene planlıyoruz.

 

 

Top