Finans sektöründe toplam 82 milyar TL’yi aşan tahsili gecikmiş alacak tutarı, tahsilat süreçlerinde yeni yöntemler geliştirilmesine neden oldu. Karar yönetimi platformu PowerCurve’ü, veri ve analitik tekniklerle bir araya getiren Experian, kişiye özel tahsilat kararları alınmasını sağlıyor.

İstanbul, Türkiye, 10 Mayıs 2017 - Finans sektöründe son dönemin en büyük sorunlarından biri, oranı yüzde 3,2’lere kadar çıkan tahsili gecikmiş alacaklar. Bankalar, bilançolarını hafifletmek için kanuni takibe intikal eden kredilerinin önemli bölümünü varlık yönetim şirketlerine devrediyor. İlk olarak 2008 yılında faaliyete geçen varlık yönetim şirketleri, 2016’nın yarısından itibaren 1,5 milyona yakın kredi borçlusunun peşine düştü. Bugüne kadar 500 bin borçludan tahsilat gerçekleştirildi. Mevcut borçluların yüzde 90’ı bireysel borçlulardan oluşuyor. 2016 sonu itibariyle varlık yönetim şirketleri tarafından toplanan borç miktarı 27 milyar TL’yi buluyor. BDDK verilerine göre bankaların elindeki yaklaşık 55 milyar TL tahsili gecikmiş alacak tutarıyla birlikte finans sektöründeki toplam tahsili gecikmiş alacak tutarı 82 milyar TL’ye ulaşıyor. Bütün bu veriler doğrultusunda artık tahsilat süreçlerini doğru şekilde yönetmek, paranın izini takip etmekten çok daha fazlasını gerektiriyor. Sadece bir ödemesini unutan eski bir müşteri, birçok ödemesini geciktirmiş yeni bir müşteri veya finansal zorluklarla mücadele eden başka bir müşteri arasındaki ayırımı bilmek, en önemli nokta. Bu fark bilindiği takdirde, kişiselleştirilmiş, kolay ve müşteri dostu bir deneyim sunmak mümkün.

Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, borç tahsilatı için bile olsa müşteri ile her temasın ilişkileri güçlendirmek için bir fırsat olduğunu belirtti ve sözlerine devam etti; ‘Büyük organizasyonların yapılarında gördüğümüz en temel sıkıntı, tahsilat analitiği ve tahsilat iş akışlarının birbirlerinden farklı silolarda yönetilmesidir. PowerCurve Collections, hem strateji & analitik, hem de operasyonel tahsilat aksiyonlarının aynı platform üzerinde, entegre bir şekilde geliştirilmesini ve yönetilmesini sağlıyor. Böylece PCC operasyonel tahsilat aktivitelerinin veri destekli analizlerle mevcut süreçlerin devamlı olarak iyileştirildiği bir ortam hazırlıyor. PowerCurve Collections ile şirketler, veri ve analitik teknikleri kullanarak müşteriyle hangi sıklıkla, hangi kanal üzerinden ve ne zaman iletişime geçecekleri gibi konulardaki kararları yönetebiliyorlar. Ayrıca, müşteriler borçlarını yönetmek konusunda daha aktif rol alabiliyor ve bu da onların finansal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Ortaya çıkan kişiselleştirilmiş yaklaşım, hem müşteri hem de şirket için çok daha verimli oluyor. Yeni hizmetimizle, veri ve analitik teknikleri tüm potansiyeliyle kullanılabilir hale getiriyor, şirketlere müşterinin ihtiyaçları ve durumuna özel kararlar alma imkanı sunuyoruz. PowerCurve’ü tahsilat alanında hizmete sunmamız, tüm müşteri yaşam döngüsünün aynı platform üzerinden yönetilebiliyor olması anlamını taşıyor. PowerCurve Originations ile daha etkin bir şekilde kârlı müşteriler edinebilen şirketlerle, PowerCurve Customer Management ile kullanıcılara mevcut müşterilerinin 360 derece görünümünü sunuyorduk. Şimdi ise PowerCurve Collections ile, kullanıcılara uçtan uca tahsilat yönetimi sürecini yönetme olanağı sunuyoruz.’

PowerCurve Collections, çeşitli kaynaklardan gelen verileri kullanarak müşteri bilgilerini güçlendiriyor ve bireyler hakkında tam ve doğru bir görünüm oluşturuyor. Ardından bu bilgileri analitik yöntemler kullanarak bir araya getiriyor ve tahsilatı artırırken müşteri deneyimini iyileştiren adımlar atılmasını sağlıyor. En iyi yöntem bazen müşteriyi doğrudan aramakken, bazen self-servis hizmet alabileceği, kullanıcı dostu ve güvenli bir otomatik portala yönlendirmek olabiliyor. Bazen kendiliğinden ödeme ihtimali yüksek olan müşteriler için hiçbir aksiyon almamak en iyi yaklaşım olabiliyor. Tüm bu kararları kolaylıkla yönetebilecek operasyonel yetkinliklere sahip PowerCurve Collections ile şirketler, müşterilere ve müşteri memnuniyetine odaklanan, düşük maliyetli ve yasal düzenlemelerle uyumlu bir tahsilat sürecine sahip olabilecekler.

PowerCurve Collections’ın temel özellikleri arasında şunlar bulunuyor;

- Tek bir kullanıcı ara yüzü; şirketlerin tahsilat stratejileri ve iş akışlarını tek bir yerde hızla tasarlayıp uygulamalarını sağlar.

- Veriye erişimin iyileştirilmesi; şirketler için en önemli sorunlardan biri olan, çok fazla sayıda kaynaktan gelen müşteri verilerini anlamlı bir şekilde bir araya getirip müşterinin 360 derece görünümünün elde edilmesini sağlar.

- Dijital, self servis portal; ile müşterilere hesaplarını yönetmeleri, tahsilat görevlileriyle etkileşime girmeleri ve ödeme yapmaları için kullanıcı dostu ve güvenli bir yöntem sunar.

- Analitik yöntemlerle elde edilen bilgiler; entegre skorkartlar, Champion/Challenger özelliği ve simülasyon ile tahsilat kararlarının daha doğru alınmasını sağlar.

- Sınıfının en iyisi karar sistemi; başarısıkanıtlanmış strateji yönetimi ve karar alma motoru sayesinde, etkin ve yasal düzenlemelerle uyumlu tahsilat kararlarını belirler.

- Rutin operasyonel faaliyetleri otomatikleştirir ve tahsilat görevlilerine danışmanlık desteği sunar.

- Performans takibini yapan entegre raporlar ve gösterge tabloları sunarak tahsilat sürecinin performansını yükseltir.

Experian Hakkında

Dünyanın lider bilgi hizmetleri şirketi Experian, yeni bir ev ya da araba almak, çocukları üniversiteye göndermek ya da yeni müşterilerle işleri büyütmek gibi hayatın en büyük anlarında, tüketicilerin ve müşterilerinin kendi verilerini güvenle yönetmelerini sağlar. Bireylerin kendi mali durumlarını kontrol altına almalarını ve finansal hizmetlere erişimlerini sağlayan Experian, iş dünyasının daha etkin kararlar almasına ve büyümesine, kredi veren kuruluşların sorumlu kredilendirme yapmasına, kuruluşların kimlik hırsızlığını ve dolandırıcılık suçunu engellemesine destek olur.

37 ülkede 17.000 çalışanı bulunan Experian, müşterilerinin her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeleri için her gün yeni teknolojilere, konusunda uzman kişilere ve inovasyona yatırım yapıyor. İngiltere Borsası’na kote olan Experian plc, (EXPN) ve FTSE 100 endeksinde yer alıyor. Experian hakkında daha fazla bilgi için www.experianplc.com ‘u ziyaret edebilir ya da Experian ile ilgili son gelişmeler ve haberler konusunda uluslararası haber merkezimizi takip edebilirsiniz.

Experian Türkiye

2000 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Experian, bankacılık, finans, telekomünikasyon, sigorta, enerji, kamu ve perakende sektörlerindeki müşterilerine hizmet sunar. Daha fazla bilgi için http://www.experian.com.tr

Top